keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Maksaa, maksaa! Niin mikä maksaa?

Nyt on pakko kirjoittaa ihka ensimmäinen tällainen mielipidekirjoitus tänne blogin puolelle. Selasin tuossa Facebookin neuleryhmiä ja yhä useammin silmään pistää keskustelu suomalaisen käsityön hinnoittelusta. Moni on sitä mieltä, että käsintehdyistä villasukista pyydetään aivan liikaa hintaa. Lisäksi työn hitautta ei ymmärretä, sillä monella on olettamus, että mitkä vaan villasukat kutoo keviästi yhden illan aikana.

Antakaas, kun Aino-täti nyt vähän valaisee teitä.

Ajatellaan nyt vaikka tavallista villasukkaparia, ilman mitään erikoisuuksia (tarkoitan näillä erikoisuuksilla nyt mm. perusraitaa, kuviota, palmikkoneuleita yms.). Jos neulon ihan tavallisen perusvillasukkaparin yhdellä ainoalla värillä, koossa 38 eli pohjan pituus on noin 24 senttiä ja pyydän tästä parista hintaa 15 euroa.

Mistä hinta muodostuu?

- Materiaali: Esimerkiksi 7 veljestä -lankakerä, jossa on 150 gramma lankaa, maksaa keskimäärin 4,50 euroa / kerä. Tavisvillasukkaan menee vajaa kerä tätä lankaa. Oletetaan nyt, että sukkapuikot on neulojalla jo valmiina omasta takaa (oikeasti nekin maksaa materiaalista riippuen 5-10 euroa).
- Työ: Perusvillasukkaparin kutomiseen menee aikaa keskimäärin 8-10 tuntia.

Kuka haluaa laskea todellisen tuntihinnan, mitä jää korvaukseksi villasukkaparin kutomisesta?

Villasukkien hinta: 15 euroa
- lankakulut 4,50 euroa
= 10,50 euroa

Pienenpienenä sivuhuomiona tähän väliin todettakoon, että Novitan 7 veljestä -lanka on edullisimmasta päästä. Jos hannkisin langat "kunnon" lankakaupasta, siellä 50-100 gramman kerä maksaa jo sen 4-5 euroa.

Jaetaanpa tämä jäljelle jäävä 10,50 euroa sukkaparin aikaansaamiseksi käytettyihin työtunteihin (8-10 tuntia). Kahdeksalla työtunnilla sukantekijän tuntipalkaksi tulee 1,31 euroa ja kymmenellä tunnilla ei sitäkään.

Todellisuushan on se, että näitä tehdään vain omaksi ja muiden iloksi. Lähinnä hyväntekeväisyyttä tämä villasukkien myyminen on.

Jos ottaisin "oikean" tuntihinnan sukkaparin kutomisesta, vaikkapa vain 7 euroa tunnilta, tulisi sukkaparille hintaa jo reilu 60 euroa. Mutta kuka ostaisi käsintehdyt perusvillasukat 60 eurolla? 

Ei kukaan. Se on vaan se todellinen hinta, mikä näille oikeasti tulisi. Ja kaikesta huolimatta ihmiset kehtaavat kommentoida 15 euron hintaa perusvillasukista liian koviksi. Jos hinta ei miellytä, niin ole hyvä ja tee itse.

Aino on puhunut. UHG!

6 kommenttia:

 1. Ainoo, milloin tulee seuraava päivitys? Näitä on niin kiva lukea, että tiheämpi postaustahti ei olisi ollenkaan huonompi juttu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täs on ollu vähä kaikenlaista jyystöö... :D toisin sanoen joululahjasukka-projektit päällä, ja niiden kuvia ku ei tänne tohi vielä julkaista! Mutta olisiko mun ainoalla "fanilla" mitään toivomuksia tulevan sisällön suhteen? :)

   Poista
  2. Fanille käy kaikki! Joku glögi- tai ruokaohje olis tosi kiva, kun liippaa läheltä tuota "omaa alaa". :)

   Poista
  3. Toivossa on hyvä elää! Mulla onki just sopivasti tulossa jotku glögi-kestit tässä lähiaikoina! Voiskohan glögin ja villasukat yhdistää jotenki?

   Poista
  4. Miten sattuikin. :D Glögireseptin haluan ehdottomasti blogiin, varsinkin jos se valmistetaan alusta asti itse! Sitä en tiedä, miten nuo kaksi asiaa voisi yhdistää, mutta etköhän sinä jotakin keksi. :)

   Poista
  5. Pitää yrittää laittaa luovuusaste maksimiin ja kattoa, mitä tulee jos yhdistää villasukat ja glögin...eikai siinä muukaan auta :D

   Poista