tiistai 2. elokuuta 2016

Pikkupikku Babyverset

Moromoro vaan taas! Aino täällä huutelee ja lopettaa pienen radiohiljaisuuden taas kerran! :) Oikeasti oon väkertänyt paljon kaikenlaista uutta, enää pitäisi vaan saada ne kaikki päivitettyä tänne blogin puolelle, mutta onhan tätä kesää vielä jäljellä! :)

Vannoin, että ei enää ainuitakaan Reaversea, ei koko kesän aikana ja että pelkkää virkkaamista vain minulle kesäksi. Ihan hevonhumppaa ja höpöhöpöjuttuja. Tein pienet Reaverset, eli Babyverset ja kaivoin neulepuikot esiin. Niin siinä vaan kävi. :)


Toisaalta, eihän näistä vaan voi kieltäytyä kun pyydetään tekemään... ;)

Pikku Babyverseihin olen löytänyt ohjeen Facebookin Voihan Villasukka -ryhmästä. Ohjeen on tehnyt Niina Halonen.

Vähän sovelsin ohjetta näihin, kun käytössä oli Nalle-lankaa, joka on ohjeen 7 Veljestä -lankaa jonkin verran ohkaisempaa. Käytännössä neuloin Nalle-langan yksinkertaisuudessaan vain kaksinkertaisena. Tossuista tuli melko jämäkät, mutta ei se haittaa. :)

Käytössäni näissä oli puikkoina KnitPron hiilikuituiset Karbonzit koossa 3,25 ja virkkuukoukkuna KnitPron Wave koossa 4,0.

Muutoin meninkin sitten melkolailla ohjeen mukaan (jonka kopioin suoraan tähän sellaisenaan kuin se Facebookistakin löytyy), eli:

Vauvan tennarisukat by Niina Halonen

Lankana Novitan 7 Veljestä tai muu samanvahvuinen, puikot 3,5mm, virkkuukoukku 3,0mm.
Luo 3,5mm sukkapuikoille 38 silmukkaa. Jaa puikoille esimerkiksi 9+10+9+10. Neulo 1o 1n joustinneuletta 6krs. Aloita sitten sileä neule, mutta jatka päällimmäisillä 15 silmukalla vielä joustinneuletta. Eli neulo 11 silmukkaa oikein, 15 silmukkaa 1n 1o neuletta ja loput 12 silmukkaa oikein. Jatka tätä neuletta 7 kierrosta, jonka jälkeen tee kantapää 1. ja 4. puikon silmukoilla. (Ei ole pakko olla vahvistettu, riittää peruskantapää.)

Kantapään jälkeen jatka edelleen päällimmäisillä silmukoilla joustinneuletta, muilla sileää neuletta ja tee tarvittaessa kiilakavennus. Neulo 11 kierrosta, sisältäen kiilakavennus kierrokset.
Nyt annan teille valinnanmahdollisuuden. Se valkoinen osa, mikä on kärjessä päällä, voidaan tehdä kahdella erilaisella tavalla. Aloittelijoille helpompi on vaihtaa nyt sukan väri valkoiseen ja neuloa kärkikavennukset valkoisella (vihreän tennarin kärki, kärki nro 1.) tai jatkaa edelleen samalla langalla, ja tehdä pohjan yhteydessä erillinen lippa tennarin päälle (vaaleanpunaisen tennarin kärki, kärki nro 2.)

Kärki nro 1. Vaihda siis nyt lanka valkoiseen. Aloita nauhakärkikavennus. Eli 1. ja 3. puikon lopussa neulo kaksi viimeistä silmukkaa yhteen ja 2. ja 4. puikon alussa tee ylivetokavennus. Kavenna joka toisella kierroksella, kunnes puikoilla on 5+6+5+6. Nyt voit kaventaa joka kierroksella. Kun jäljellä on yhteensä 6 silmukkaa, katkaise lanka ja päättele sukka.

Kärki nro 2. Voit jatkaa samalla langalla loppuun asti ja tee haluamasi kärkikavennus.

Nauhakujat:
Poimi puikoille reunimmaisista nurjakujasta joka toinen silmukka. Ohjeen mukaan tehtynä tulee 13 silmukkaa. Aloita oikealta puolelta, eli toinen kuja alhaalta ja toinen ylhäältä. Neulo sileää neuletta kaksi kerrosta. Nosta ensimmäiset silmukat käännyttäessä.

Sitten reikäkierrokset.
Ylhäältä aloittaessa: nosto, lk, yvk *1o, lk, yvk* toista kolme kertaa ja 1o. Käännä työ ja päättele nurin neuloen.

Alhaalta aloittaessa: nosto, 2 o yhteen, lk, *1o, 2o yhteen, lk* toista 3 krt ja 1o. Käännä työ ja päättele nurin neuloen.

Nauhakujan reunaan virkkaa piilosilmukoilla valkoinen koristeraita halutessasi.

Nyörit:
Tee kaksi n. 55cm pitkää nyöriä ketjusilmukoilla.

Pohja:
Molemmat pohjat tehdään samalla ohjeella. Ylemmän kierroksen silmukat virkataan alemman silmukan molempiin langankiertoihin, ei vain takareunaan, ellei toisin sanota.

1. kierros. Virkkaa 13 ketjusilmukkaa. Tee kolmanteen silmukkaan koukusta laskien 2 pylvästä. Älä laske koukun silmukkaa. Sitten 10p ja viimeiseen langankiertoon (1. ketjusilmukan kanta) 4p. Sitten takaisin alkuun 10p ja viimeiseen kjs:aan 2 pylvästä. Yhdistä piilosilmukalla.
2. kierros. 1 kjs, 2ks 2 seuraavaan silmukkaan, 2ks, 3 ½p, 5p, 2p seuraaviin 4 s. 5p, 3 ½p, 2ks, 2ks 2 seur s. Yhdistä ps.
3. kierros. 1 kjs, 2ks, 2ks seur s, 3 ½p, 8p, 2p seur 8 s. 8p, 3 ½p, 2ks seur s, 2ks, yhdistä ps.
4. kierros. 1kjs, 1ks, 2ks 2 seur s, 1ks, 7 ½p, 4ks, *2ks seur s, 1ks* toista 8 krt. 4ks, 7 ½p, 1ks, 2ks 2:een seur s, 1ks, yhdistä ps.

Virkkaa sitten valkoisella langalla reunakerrokset. Aloita ensimmäinen kerros 3kjs ja neulo p jokaisen silmukan takareunaan, näin reuna alkaa kääntyä nätisti ylöspäin. Yhdistä ps. Toinen kerros ja kolmas kerros aloitetaan 1kjs ja virkkaa ks jokaiseen s:aan.

Vaihda mustaan lankaan, ja virkkaa piilosilmukoita valkoisten silmukoiden takareunaan. Alempi musta koristeraita tehdään myös piilosilmukoilla, mutta vain tennarin sivulle ja taakse.

Jos teet kärjen nro 1, pohja on nyt valmis. Jos teet kärjen nro 2, jatketaan valkoisella langalla.
Aloita kärjen sisäpuolelta valkoisilta silmukoilta keskeltä vähän oikealle.
Tee 3ks, jätä 1s väliin ja tee ps seuraavaan silmukkaan. Käännä työ.
Käännöksen jälkeen virkkaa heti ensimmäiseen silmukkaan, joka on nykyisen kjs alapuolella.
Tee 4ks, jätä 1s väliin ja tee ps seuraavaan silmukkaan. Käännä työ.
Tee 5ks, jätä 1 s väliin ja tee ps seuraavaan silmukkaan. Käännä työ.
Jatka näin kunnes läppä on tarpeeksi pitkä. Halutessasi voit piilosilmukoilla siistiä reunat.
Nyt pohjallinen on valmis, ja voit alkaa yhdistämään pohjaa sukkaan. Täytä sukka esimerkiksi talouspaperilla tai muovipussilla ja asettele pohja oikeaan kohtaan. Kiinnitä tarvittaessa esimerkiksi nuppineuloilla. Ompele ompelulangalla pohja reunasta kiinni sukkaan.

Koristeympyrä:
Virkkaa 6ks ketjusilmukkaan. Yhdistä ps:lla. Tee 2 kjs ja virkkaa jokaiseen silmukkaan kaksi ½ pylvästä. Yhdistä ps:lla. Tee haluamasi kuvio ympyrään parsinneulalla. Ompele kiinni ompelulangalla.

-------

Loppuun vielä huomiona, että tämä on Niina Halosen tekemä ohje. Minä en siis millään tapaa ota oikeuksia tämän hienon minitossun suunnittelusta... :) 

4 kommenttia: