torstai 25. helmikuuta 2016

Hääsukat Pallaksesta

Nonniiiiin! Vihdoinkin tämä projekti tuli valmiiksi! Eli mikäs muukaan olisi kyseessä kuin Hääsukat! 

Ei nämä ihan täydelliset ole, mutta morsian oli tyytyväinen ja se on tärkeintä. Nyt ei ainakaan varpaita pääse palelemaan suurena päivänä! :)

Sukat oli helpot tehdä ja kun vauhtiin pääsi, niin neulominen Karbonz-puikoilla sujui kuin tanssi (typerä sanonta, enhän minä edes osaa tanssia! :D Mutta onneksi Bauerin Jaska osaa! :D) Alussa päänvaivaa tuotti varren "pitsilepareet" koska aluksi piti luoda niin hirvittävän paljon silmukoita (136), joista sitten lähdettiin kaventamaan. Tein alussa myös sellaisen pikkumokan, että aloitin sukkien neulomisen 15 cm koivupuikoilla, jotka paljastuivatkin nopeasti aivan liian lyhyiksi. Mutta jälleen sain hyvän syyn mennä ostamaan itselleni uudet puikot! :)

Koin pieniä onnistumisentunteita näiden kanssa. Kyseessä oli mun ihkaensimmäinen malli, jossa piti yhdistää ja soveltaa kolmea eri ohjetta ja tässä on nyt sitten se lopputulos: 


Lupailin ohjekoostetta näistä tänne blogin puolelle ja sitä nyt sitten olisikin luvassa! Ohjeet, joita sovelsin oli siis Dropsin Sofia, Elinan pisiunelmat ja Katariina-polvisukat.

Varren "pitsilepareet" otin tuosta Sofiasta, piirakkakuvion Elinan pitsiunelmista ja kavennusten tihayden sekä suuntaa antavat silmukkamäärät Pitkien villasukkien ohjeesta. 

Lanka: Teetee Pallas, vanha roosa, värikoodi 15
Langankulutus:  n. 225 grammaa (koko 41)
Puikot: KnitPro Karbonz, 3 mm, 20 cm
Lisäksi: 5 mm paksuista silkkinauhaa (kuvaushetkeen käytetty mustaa silkkinauhaa)

"Pitsilepareet": Luo Teetee Pallas -langasta puikoille 136 silmukkaa ja jaa silmukat neljälle puikolle (34 silmukkaa / puikko).

Neulo näillä 136 silmukalla seuraavat 14 kierrosta mallikerran mukaisesti (mallikerta toistuu kierroksen aikana 8 kertaa):Tarkoituksena on, että mallikerran aikana silmukat vähenevät 136 silmukasta 88 silmukkaan (22 silmukkaa / puikko).

Ainon sivuhuomio: Halutessasi voit kaventaa viimeisen nurjan kierroksen aikana yhteensä 6 silmukkaa tasaisin välein pois, näin silmukkaluvuksi saadaan 82 silmukkaa. + Varresta tulee himpun verran kapeampi. :)

Varsi: Kun olet neulonut reunuksen valmiiksi, aloita varren tekeminen Elinan pitsiunelmien mukaisesti. Eli:

1. krs: Neulo 3 oikein, 2 nurin, 27 oikein, tee ensimmäinen kierros Elinan pitsiunelma -mallin piirakkakuviosta (25 silmukkaa), 27 oikein, 2 nurin.

2. krs. Neulo 3 oikein, 2 nurin, 27 oikein, tee toinen kierros Elinan pitsiunelma -mallin piirakkakuviosta (25 silmukkaa), 27 oikein, 2 nurin.

3. krs. Neulo 3 oikein, 2 nurin, 27 oikein, tee kolmas kierros Elinan pitsiunelma -mallin piirakkakuviosta (25 silmukkaa), 27 oikein, 2 nurin.

4. krs. Tee langankierto, nosta yksi silmukka neulomatta, neulo 2 silmukkaa oikein yhteen, nosta neulomatta jätetty silmukka yli, tee langankierto, 2 nurin, 27 oikein, tee neljäs kierros Elinan pitsiunelma -mallin piirakkakuviosta (25 silmukkaa), 27 oikein, 2 nurin.

Toista takapitsin kanssa näitä neljää kerrosta ja neulo neulekaavion 8 kerrosta (takapitsi tulee neulottua siis kahteen kertaan samoilla kerroksilla kun neulot etupitsin yhteen kertaan).

Tähän väliin olisi varmasti hyvä kertoa myös, miten tuo Elinan pitsiunelmien piirakkakuvio tehdään:


Toista takapitsi yhteensä 20 kertaa, jonka jälkeen aloita varren kavennukset.  Kavennukset tulee joku 6.kierroksella. Tee kavennuskierros seuraavasti:

Kavennuskierros: Neulo 3 oikein/Tee langankierto, nosta yksi silmukka neulomatta, neulo 2 silmukkaa oikein yhteen, nosta neulomatta jätetty silmukka yli, tee langankierto, 2 nurin, tee ylivetokavennus, neulo oikeat silmukat oikein ja piirakkakuvion kohta kuvion mukaisesti, oikeat silmukat oikein siihen saakka kunnes jäljellä on 2 oikeaa silmukkaa -> Neulo ne oikein yhteen, 2 nurin.

Jatka neulomista kaventaen aina joka kuudennella kierroksella siihen saakka, kunnes silmukoita on kaiken kaikkiaan 60 jäljellä (15 / puikko)

Neulo näillä 60 silmukalla siihen saakka, kunnes varsi on 53 cm pitkä. Tämän jälkeen voit aloittaa kantalapun teon.

Kantalappu: Neulo 4. ja 1. puikko samalle puikolle ja aloita kantalapun neulominen nurjalta puolelta: Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo muut silmukat nurin. Käännä työ. *nosta yksi silmukka neulomatta, neulo yksi oiken*, toista *-* puikon loppuun. Toista näitä kahta kierrosta niin pitkään, että kierroksia on yhteensä 28 kappaletta, aloita sitten kantapohjan kavennukset.

Kantapohjan kavennukset: Neulo työn oikeasta reunasta, kunnes toisessa reunassa on jäljellä 9 silmukkaa. Tee ylivetokavennus. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 8 silmukkaa nurin ja neulo 2 seuraavaa silmukkaa nurin yhteen. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 8 silmukkaa, tee ylivetokavennus. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmän silmukoiden lukumäärä pysyy samana eli 8 silmukkaa. Kun sivusilmukat loppuvat, jaa kantalapun silmukat 2 puikolle: 4 silmukkaa.

Kiilakavennukset:  Poimi kantalapun oikeasta reunasta 14 + 1 silmukkaa puikkojen välistä ja neulo ensimmäinen kierros oikein. Aloita sitten kiilakavennukset. Neulo ensimmäisen puikon lopussa 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja tee vastaavasti neljännen puikon alussa ylivetokavennus. Neulo seuraava kierros oikein. Toista näitä kahta kierrosta niin pitkään, kunnes kaikilla puikoilla on jälleen 15 silmukkaa / puikko. Jatka sitten sileää neuletta ja etupuolen piirakkakuviota kunnes pohjan pituus on 21 senttiä. Aloita sitten kärkikavennukset.

Kärkikavennukset: Neulo ensimmäisen ja kolmannen puikon lopussa 2 silmukkaan oikein yhteen, 1 silmukka oikein ja neulo toisen sekä neljännen puikon alussa 1 silmukka oikein ja tee ylivetokavennus. Tee kavennukset kuten edellä aina joka toinen kierros, kunnes silmukoita on jäljellä 6 / puikko. Jatka sen jälkeen kavennuksia joka kierroksella. Kun työssä on jäljellä yhteensä 8 silmukkaa, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi ja päättele sukka.

Lopuksi: Höyrytä sukat silitysraudalla ja pudottele "pitsilepareen" reikäkierroksen (kierroksella 17) läpi silkkinauha.


-----

Huomhuomhuom! Nämä eivät siis ole täysin minun omasta päästäni tehdyt sukat, vaan kaikki kunnia menee sukissa käyettyjen mallien alkuperäisille suunnittelijoille! Eli Drops Desingille, Kardemumman talo -blogille ja Tekstiiliteollisuudelle! :)

4 kommenttia:

 1. Nätin malliset sukat. Hyvin oot onnistunu ohjeita soveltamaan! Minusta pitkävartiset on kaikista kivoimmat jalassa, muttamutta.. niiden tekemiseen menee niin paljon enemmän aikaa.. ;)

  Uusi bannerisi on muuten kiva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti kommentista! :) Oli tosiaan ensimmäinen yrittämä, niin jännitti aika paljon mutta sukat sieltä kuitenki lopulta tuli! :) alko kyllä himottaan tehä itellekki tämmöset, mutta taidan seuraavaksi soveltaa kokonaan omasta päästä ja tehä ihan vaan seiskaveikasta, niin tulee nopeampaa :D

   Poista
 2. Ihanat! Tuommoset kun olis ihtelläkin niin tarkenis pitää kylmemmälläkin säällä hamosia ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tässähän sulle on ohje, joten ei muutaku sukka puikoille ja neulomaan! ;)

   Poista